söndag 17 juni 2012

ROSTAD BLOMKÅLSSALLAD

 


















UGN 225°


NÖDVÄNDIGHETER
Ett blomkålshuvud
1 dl mandelspån
1 näve basilika
2 tsk dijonsenap
4-5 tsk citronolja
En nypa flingsalt

GÖR SÅ HÄR
Dela blomkålen i små buketter och rosta dem gyllene i ugnen på en oljad plåt. Torrosta mandelspånen i en stekpanna. Hacka basilikan. Låt blomkålen och mandeln svalna av något och blanda sedan dessa och basilikan i en skål.
Rör ihop dijonsenap och olja och ringla detta över salladen. Strö eventuellt över en nypa flingsalt.

MAMMAS RABARBERKAKA

























EN LÅNGPANNA

UGN 200°

NÖDVÄNDIGHETER
300 g smält smör
5 dl socker
4 ägg
2 msk vaniljsocker
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
5 dl tärnad rabarber


GÖR SÅ HÄR
Smöra och bröa en långpanna. Rör med elvisp ihop smält smör, socker, ägg, vaniljsocker, mjöl, bakpulver och kardemumma. Häll smeten i långpannan och fördela den jämt. Strö de tärnade rabarberna ovanpå smeten. Grädda i 200° i ca 40 minuter. Servera kakan som den är eller med vaniljsås eller glass.

söndag 10 juni 2012

HALLON- OCH TOBLERONEGLASS I GLASSMASKIN

Mannen fick en tjusig glassmaskin på sin födelsedag så nu ska här exprimenteras vill jag lova! Vi har redan designat en egen "texas pecan" med lönnsirap och rostade valnötter, mums! Här kommer nu receptet på expriment nummer två. Vår fina lilla maskin heter OBH NORDICA ice cream maker och detta receptet är för två sattser glass. Säkerligen kan man använda vilken glassmaskin som helst, men kan ju tänkas att proportionerna då behöver justeras en aning.



















NÖDVÄNDIGHETER
3 1/2 dl grädde
4 äggulor
75 gram socker
1 vaniljstång
50 gram toblerone
2 dl hallon

GÖR SÅ HÄR
Vispa grädden i en egen skål. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och vispa äggulor, socker och vanilj pösigt i en annan skål. Vänd ner äggsmeten i grädden.
Hacka tobleronen och mosa 1 1/2 dl av hallonen, låt de hela vara kvar i frysen så länge.
Gör glassen i två omgångar i glassmaskinen (om man använder samma som vi). Häll i hälften av gräddsmeten och hälften av tobleronen, hallonsåsen och de frysta hela hallonen. Kör i glassmaskinen i 10-15 minuter. Upprepa med resterande. Lägg glassen i en plastburk och frys någon timma innan servering.

måndag 4 juni 2012

NEKTARIN- OCH VINBÄRSKAKA MED STRÖSSEL


En mördegsaktig långpannekaka med sötsyrlig och krispig topping blev resultatet igår när jag bestämde mig för att baka något inför stundande sommarutflykter och oväntade och väntade fikabesök.


























MÅNGA RUTOR SMÅ... (jag är ledsen men jag glömde räkna dem!)

UGN 200°

NÖDVÄNDIGHETER
KAKA
2 dl socker
9 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
275 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 dl röda och svarta vinbär
2 tärnade nektariner

STRÖSSEL
75 g smält smör
2 dl havregryn
1 1/3 dl råsocker
1-2 tsk vaniljsocker
1-2 tsk malen kardemumma

GÖR SÅ HÄR
Blanda de torra ingredienserna till kakan (OBS inte potatismjölet). Tärna i det rumsvarma smöret och arbeta ihop till en gryning massa. Tillsätt äggen och jobba ihop det hela till en deg. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper i en långpanna. Pudra potatismjölet över kakan. Fördela bären och frukten jämt över kakan.
Smält smöret till strösslet och rör i detta ner havregryn, råsocker, vaniljsocker och kardemumma. Strö strösslet över kakan.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...