söndag 28 oktober 2012

Crème Brûlée


 

















6-8 PORT

UGN VARMLUFT 95°

NÖDVÄNDIGHETER

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång

GÖR SÅ HÄR

Vispa samman grädde, mjölk och äggulor. Kärna ur vaniljstången och rör ut fröna i lite av strösockret. Vispa ner socker och vanilj i gräddblandningen.
Häll upp i små ugnsformar och grädda mitt i ugn i ca 2,5 timmar tills smeten stannat.
Låt svalna i rumstemperatur och gärna vila över natten i kylskåp.
Vid servering strö över lite malen kardemumma, hemmavaniljsocker, och råsocker och bränn av med gasolbrännare.
Servera med färska bär eller äppel- och plommonkompott.

Italienska köttbullar

























5-6 PORT


INGREDIENSER

KÖTTBULLAR
500 g köttfärs
1 gullök
2 msk hackad persilja
grill och köttkrydda
svartpeppar
1 nypa socker
1 nypa salt
1 ägg
3 msk smulat havregryn
1 dl parmesan

SÅS
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 torkad chili
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 nypa salt
1 nypa socker
½ grönsaksbuljongtärning
1 kruka basilika

GÖR SÅ HÄR
Hacka löken fint. Blanda med finhackad persilja, kyddor, socker, smulat havregryn och ägg. Låt sedan blandningen stå och dra ett tag och gör under tiden såsen.
Skala och krossa vitlöken och dela chilin i tre delar. Fräs dessa i olivoljan på låg värme under lock tills de blir gyllene. Ta upp vitlök och chili ur oljan och släng dessa. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, salt, grönsaksbuljong och hackad basilika till oljan och låt såsen puttra på svag värme under lock i ca 20 minuter.
Riv parmesanen fint och blanda ner i lökröran. Blanda köttfärsen med lök- och parmesanröran. Stek en liten bit av färsen för att smaka av sälta och kryddning.
Rulla bollar av färsen och stek dessa i smör och rapsolja i stekpanna. Häll sedan över tomatsåsen över de färdiga köttbullarna och låt detta puttra i några minuter.
Servera med pasta eller ugnsrostad potatis.

Banan- och chokladkaka
































 
UGN 175°
NÖDVÄNDIGHETER
130 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 msk hemmavaniljsocker
2 ägg
100 g smält choklad, 70%
2 dl crème fraiche
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 mogna bananer

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form.
Rör ihop socker och smör med elvisp. Blanda i ägg och crème fraiche. 
Smält cokladen i vattenbad och mosa bananerna.
Blanda ner mjöl och bakpulver. Blanda till sisst ner de mosade bananerna och den smälta chokladen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 55 minuter.


söndag 21 oktober 2012

Äpple- och plommonkompott

 























1 BURK

NÖDVÄNDIGHETER
5 små svenska syrliga äpplen
2 stora plommon (röda eller blå)
½ msk vatten
3 msk strösocker
1 msk hemmavaniljsocker
1 liten bit ingefära
½ kanelstång
ca 20 st kardemummakärnor
1 msk calvados

GÖR SÅ HÄR
Skala och tärna äpplena grovt. Tärna plommonen men låt skalet vara kvar, färgen blir så mycket vackrare då! Koka upp frukt, vatten, kryddor och socker ("hemmavaniljsocker" är strösocker som legat tillsammans med urskrapad vaniljstång. Perfekt att göra när man använt vaniljstång!). Låt koka i 10 min. Tillsätt calvados och koka ytterligare 10 min. Låt svalna av och plocka bort kryddorna och häll upp på burk. 
Mums att servera till en crème brulee såhär på hösten eller, hör och häpna, svamprisotto.

fredag 5 oktober 2012

Blomkålssoppa


























NÖDVÄNDIGHETER
1 blomkålshuvud, ca 900 g
4 morötter
4 potatisar
4 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
3/4 msk dillfrö
2 msk smör och rapsolja
1 l vatten
4 buljongtärningar, grönsak
1/4 citron, saften
1 dl vispgrädde
150 g parmesan
vitpeppar
salt
hackad persilja

GÖR SÅ HÄR
Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Bryt blomkålen i mindre buketter och skölj dessa.
Hacka scharlottenlöken och pressa eller hacka vitlöken. Fräs lök, vitlök och dillfrö i smör och rapsolja. Tillsätt morot och potatis och låt detta fräsa tillsammans en stund under lock.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och blomkålen. Låt koka under lock tills allt är mjukt.
Mixa soppan slät med stavmixer. Rör ner vispgrädde och riven parmesan. Smaka av med citronsaft, vitpeppar och salt.
Toppa med hackad persilja och lite riven parmesan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...