onsdag 6 mars 2013

Vegetarisk lasagne

Den här lasagnen är sprängfull med vegetariska mumsigheter och mmmmmm så god! När jag gör lasagne gör jag det med råge i långpanna, lasagne fungerar ju nämligen ypperligt att frysa in till matlådor. Detta receptet är alltså anpassat för en långpanna.


UGN 225°

NÖDVÄNDIGHETER

2 aubergine
2 zucchini
olivolja
4 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron
300 g spetskål
1 morot
1 gullök
2 nävar ruccola
salt

svartpeppar
3 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
600 g färskost (typ philadelphia)
körsbärstomater

1 1/2 dl riven ost  
25 g flagad mandel


TOMATSÅS

6 msk olivolja
9 vitlöksklyftor
3 torkade eller färska chilifrukter
3x400 g krossade tomater
6 msk tomatpuré
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 nypa salt
1 nypa socker
1 förp fryst basilika

GÖR SÅ HÄR

Skala och krossa vitlöken och dela chilin i tre delar. Fräs dessa i olivoljan på låg värme under lock tills de blir gyllene. Ta upp vitlök och chili ur oljan och släng dessa. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, salt, grönsaksbuljongtärning och basilika till oljan och låt såsen puttra på svag värme under lock i ca 20 minuter.
Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna.
Skär auberginen och zucchinin i tunna skivor. Pressa lite citron över auberginskivorna. Stek grönsakerna i olivolja i en stor stekpanna/wookpanna, pressa ner vitlöksklyftorna. Smaka av med salt och peppar. Strimmla spetskålen fint, riv moroten, skiva löken och fräs i olja i pannan, smaka av med salt och peppar. Hacka ruccolan och blanda ner denna i kålblandningen.
Skär de färska lasagneplattorna i bitar så de passar formen/långpannan. Smörj långpannan med lite flytande margarin eller olja.
Varva tomatsås, de stekta grönsakerna, klickar av färskost och lasageplattor. Börja och sluta med tomatsås. Dela tomaterna på mitten och lägg på toppen av verket. Strö över riven ost och flagad, rostad mandel.
Ställ in i ugnen 15-20 minuter.





1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...