söndag 24 mars 2013

Frittata med sparris och skinka

Snabbt och lätt är det att slänga ihop denna frittatan till lunchen, brunchen, buffén eller kanske efter träningen. Dessutom är den både LCHFvänlig, gluten- och laktosfri (om man använder vällagrad ost) och kan lätt göras vegetarisk. Borde passa de flesta helt enkelt!
  



















4 PORT

UGN 175°

NÖDVÄNDIGHETER
200 g fryst grön sparris
130 g rökt skinka
130 g riven smakrik ost
6 ägg
1 msk majonäs
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad basilika
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Förväll den frysta sparrisen som hastigast i lättsaltat vatten, det ska bara koka upp. Strimmla skinkan. Lägg sparris, skinka och riven ost i den ordningen i en smord form. Vispa samman ägg, majonäs, dijonsenap och basilika och häll detta över sparrisen, skinkan och osten. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att både skinkan och osten ger sälta!
Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Klart!

måndag 18 mars 2013

Äpple- och spetskålsallad

En väldigt god sallad är det här och lätt att slänga ihop. Man kan variera mängden pepparrot efter tycke och smak. Jag tar mycket för jag älskar när det blir lite "riv" i det hela. Golden deliciousäpplet ger lite söttma åt det hela. Vill man ha det lite syrligare kan man välja ett granny smithäpple.


























NÖDVÄNDIGHETER
300 g spetskål
1 grönt äpple (jag använde golden delicious)
1-2 msk riven pepparrot på tub
1 dl turkisk yoghurt
1-2 msk majonäs
vitvinsvinäger
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

Strimla spetskålen fint. Skala äpplet och riv det grovt. Blanda kål och äpple med pepparrot, yoghurt och majonäs. Smaka av med en skvätt vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.

Ramlösa Kiwi


Som tidigare tipsats om av min kära syster (eller yster menar jag) så har Ramlösa en riktig keeper i smaken mango som vi båda älskat och omhuldat sedan den såg dagens ljus. Vissa av oss älskar den så mycket att man till och med fick 16 flaskor i julklapp... och nej, det var inte jag. :-)

Men nu har det dykt upp en stark utmanare till kära mango i vattenhyllan och det är ingen mindre än Ramlösa KIWI. Full pott tycker jag. Riktigt gott mineralvatten som smakar lagom mycket. Smaksatt mineralvatten har lätt en tendens att smaka syntetiskt, för mycket och... inte så gott helt enkelt, men detta är ytterligare en som är värd att komma ihåg namnet på. Gott gott!


söndag 17 mars 2013

Supersnabb smoothie

Snabbaste mellistipset denna veckan kommer här. Och antagligen det enklaste också. Det innehåller nämligen bara två ingredienser och en matberedare/mixer. Kan det bli lättare?
Smoothie går ju att variera i en oändlighet och just idag gjorde jag den med hallon och mango, men det går så klart precis lika bra med jordgubbar, blåbär, björnbär eller vad man råkar känna sig sugen på för stunden.




























5 stora glas

NÖDVÄNDIGHETER
1 paket (1 liter) vaniljyoghurt
1 paket (250g) fryst hallon/mango

GÖR SÅ HÄR
Häll yoghurt och bär i matberedaren/mixern.
Kör på full fart tills det blandat sig och blivit en tjock, krämig massa.
Häll upp i glas och drick med sugrör eller ät med sked.

Hur svårt var det?? ;-) Kanske världens mest okomplicerade beskrivning. :-)

Vill man använda vanlig naturell yoghurt istället för vaniljyoghurt kan det vara en bra idé att slänga i en banan i smoothien också. Då får man lite av naturens egen sötma på köpet nämligen och det kan ju vara bra eftersom naturell yoghurt är ganska mycket surare/syrligare än vaniljyoghurt. Gott gott!

onsdag 6 mars 2013

Vegetarisk lasagne

Den här lasagnen är sprängfull med vegetariska mumsigheter och mmmmmm så god! När jag gör lasagne gör jag det med råge i långpanna, lasagne fungerar ju nämligen ypperligt att frysa in till matlådor. Detta receptet är alltså anpassat för en långpanna.


UGN 225°

NÖDVÄNDIGHETER

2 aubergine
2 zucchini
olivolja
4 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron
300 g spetskål
1 morot
1 gullök
2 nävar ruccola
salt

svartpeppar
3 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
600 g färskost (typ philadelphia)
körsbärstomater

1 1/2 dl riven ost  
25 g flagad mandel


TOMATSÅS

6 msk olivolja
9 vitlöksklyftor
3 torkade eller färska chilifrukter
3x400 g krossade tomater
6 msk tomatpuré
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 nypa salt
1 nypa socker
1 förp fryst basilika

GÖR SÅ HÄR

Skala och krossa vitlöken och dela chilin i tre delar. Fräs dessa i olivoljan på låg värme under lock tills de blir gyllene. Ta upp vitlök och chili ur oljan och släng dessa. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, socker, salt, grönsaksbuljongtärning och basilika till oljan och låt såsen puttra på svag värme under lock i ca 20 minuter.
Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna.
Skär auberginen och zucchinin i tunna skivor. Pressa lite citron över auberginskivorna. Stek grönsakerna i olivolja i en stor stekpanna/wookpanna, pressa ner vitlöksklyftorna. Smaka av med salt och peppar. Strimmla spetskålen fint, riv moroten, skiva löken och fräs i olja i pannan, smaka av med salt och peppar. Hacka ruccolan och blanda ner denna i kålblandningen.
Skär de färska lasagneplattorna i bitar så de passar formen/långpannan. Smörj långpannan med lite flytande margarin eller olja.
Varva tomatsås, de stekta grönsakerna, klickar av färskost och lasageplattor. Börja och sluta med tomatsås. Dela tomaterna på mitten och lägg på toppen av verket. Strö över riven ost och flagad, rostad mandel.
Ställ in i ugnen 15-20 minuter.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...