söndag 22 september 2013

Cheesecake med äpple, smuldegstopping och kolasås

Oh my, hur många godheter kan det finnas i ett och samma bakverk? Cheesecake - typ det godaste jag vet. Äpple - en favorit i bakverk. Smuldeg - finns det någon som inte gillar det? Och så kolasås på toppen av allt - man kan ju nästan dö en smula.

Helt sanningsenligt så är det här faktiskt ett riktigt höjdarrecept. Det är rätt enkelt att "vispa" ihop. Det går snabbt, är riktigt gott och det bästa... trots sin enkelhet ser det väldigt lyxigt och läckert ut när det ligger färdigt och upplagt på assietten. Många tummar upp för det!

Jag hittade det här receptet via Pinterest och ursprungligen var måtten i cups, men någon vänlig själ hade även angett dem i gram så jag körde med vågen när jag gjorde receptet första gången men har även mätt upp ungefärliga mängder i dl så vill ni hellre mäta på det viset så går det också bra.
























Ugn 175 °   12 bitar

NÖDVÄNDIGHETER
Deg
140 g (ca 2.5 dl) vetemjöl
100g (ca 1 rågad dl) rörsocker strö
225 g smör

Färskostfyllning
500 g philadelphiaost
100 g (ca 1 rågad dl) socker
1 rågad tsk vaniljsocker
2 ägg

Äppelfyllning
2 stora goda äpplen
1 tsk mald kanel
2 msk socker

Smuldeg
60 g (ca 1 3/4 dl) havregryn
100g (ca 1 rågad dl) rörsocker strö
140 g (ca 2.5 dl) vetemjöl
115 g smör

Topping
Kolasås

GÖR SÅ HÄR
Häll i  en matberedare vetemjöl, rörsocker och smör i bitar. Kör ihop det hela till en smulig deg som du sedan trycker ut i botten på en form som är ca 30x20 cm. (Degen går naturligtvis bra att få ihop för hand också. Lättast är då att helt sonika använda fingrarna, eller en gaffel.) Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter i 175° tills bottnen är gyllene.

Medan bottnen gräddas vispar du ihop philadelphiaost, socker och vaniljsocker i en bunke. Vispa sedan i äggen ett i taget. När du tagit ut bottnen ur ugnen häller du blandningen på den varma bottnen.

Äpplena skalar du och skär i 1-2 cm bitar. Blanda runt bitarna med kanel och socker och strö dem sedan på färskostfyllningen i formen.

Till sist häller du i matberedaren alla ingredienserna till smuldegen -  havregryn, rörsocker, vetemjöl och smör i bitar. (Du behöver inte diska matberedaren mellan de två "degarna.") Kör ihop till en smulig deg och "strössla" den ovanpå äpplen och färskostfyllning. Även denna deg går bra att få ihop för hand om du hellre vill det.

Grädda mitt i ugnen på 175° ca 30 minuter eller tills fyllningen "stannat" och smuldegstoppingen blivit gyllenbrun. Låt svalna och dela i tolv bitar. Vid servering garnera med kolasås. Jag använde färdig på tub från affären men man kan så klart göra egen om man har något bra recept, tid och ork. ;)


En inspirerande matresa

Ni har väl inte missat lyckopillret Niklas mat i SVT 1 klockan 20.00 på torsdagar
















Kocken Niklas Ekstedt reser omkring i världen och praktiserar under en veckas tid på några av världens mest spännande restauranger. Inspirerad av det han upplever är hans uppgift sedan att försöka lyckas med att laga en rätt som är tillräckligt bra för att få komma in på restaurangens meny. 

Fantastiskt inspirerande och underhållande!! I första avsnittet som var i torsdags var Niklas i Charleston USA och jag ljuger inte när jag säger att jag skrattade mig igenom i stort sett hela programmet. Vilka sköna människor och vilken härlig mat. Jag vill genast åka dit och uppleva det hela på första parkett. Hoppas på en lika stark uppföljare nästa vecka från Modena i Italien. 

Programmet finns också att se på SVT play. Älskar all tv som man kan se på datorn. Då behöver man inte passa tv:s tider... för har man tre sportdårar till söner som tar över tv soffan är det minsann inte alltid så lätt ska jag säga. Det blir för det mesta min MacBook och jag instängda i sovrummet så jag är tacksam för allt som playkanalerna har att erbjuda. :)

torsdag 12 september 2013

Nöt- och frömüsli

Får jag presentera... nötter och frön i en salig blandning. Rostade och knapriga, riktigt mumsiga och perfekta som topping på en tallrik krämig turkisk yoghurt med färska hallon och blåbär. Mina barn skulle däremot säkert med bestämdhet hävda att denna müsli är allra godast till en tallrik vaniljyoghurt med äppelbitar i så därmed kan vi väl konstatera att nötter och frön är gott till mycket.

Det här är ett sådant där recept som det går bra att mixa och trixa med lite som man tycker. Använd de fröer och nötter som du tycker är godast eller helt enkelt de som du råkar ha hemma i skafferiet. Gillar du kardemumma så är det gott att tillsätta och gillar du inte kanel så går det så klart bra att skippa den. Känn dig fri att experimentera. Det kan inte misslyckas så värst mycket så länge du ungefär håller dig till mängderna.




































ugn 200°   Blir drygt en liter müsli

NÖDVÄNDIGHETER
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
5 dl blandade nötter (tex. mandel, hasselnöt, paranöt, cashewnöt, valnöt...)
2 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl chiafrön
2 tsk vaniljpulver
2 msk mald kanel
1/2 dl kokosolja
1/2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR
Grovhacka nötterna och lägg dem i en långpanna tillsammans med fröer, kokos, vaniljpulver och kanel.
(Om du har valnötter med så hacka dem för sig och lägg dem åt sidan så länge. De blir lätt brända i ugnen så tillsätt dem inte till blandningen från början.)

Smält kokosoljan i en kastrull och blanda med vattnet. Häll vätskan över nöt- och fröblandningen i långpannan och rör runt så allt blir väl blandat.

Rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Rör om ungefär var femte minut. (Vill du ha valnötter i din müsli, tillsätt dem och rör om när blandningen varit ca. 10 minuter i ugnen.)

Låt svalna i långpannan och förvara sedan i en lufttät burk.

onsdag 11 september 2013

Klassisk hamburgerdressing

Well, det här får bli ett inlägg utan bild, då bilden som knäppts av med mobilen i ett hetsigt ögonblick av "men nu har jag ju glömt att fotografera eländet" också blev därefter i kvalitet. Hade ni fått se den (nästan tom, kladdig skål i solglis) så hade ni inte velat prova den här goda hamburgerdressingen och det mina vänner vore ju förfärligt synd tycker jag. Föreställ er istället den nylagad och god i en trevlig skål eller tillbringare som ännu inte sett röken av några kladdiga fingrar eller dressingspill så blir det mycket bättre.

NÖDÄNDIGHETER
2 äggulor
knappt 1 msk dijonsenap
3 dl rapsolja
1 tsk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk chilisås
1 tsk ketchup
1/2 tsk senap (vanlig slotts)
5 msk bostongurka
peppar, salt

GÖR SÅ HÄR
Se först och främst till att alla dina ingredienser till dressingen har ungefär samma temperatur. Det gör chansen att lyckas med detta experiment lite större. Blanda sedan ihop äggulor, dijonsenap, tomatpuré, vinäger, chilisås, ketchup och vanlig senap i en hög, ganska smal bunke. Vispa i oljan (för hand eller med elvisp - elvisp är klart lättare) i en tunn stråle. Dressingen tjocknar efter ett litet tag och kan mot slutet nästan kännas för tjock men vispa i all olja ändå. Tjockleken justerar vi mot slutet.
Blanda i bostongurka och smaka av med salt och peppar. Späd till sist med vatten till önskad konsistens.

Den här hamburgerdressingen blir inte lika söt som köpt dressing eftersom jag gillar den sådan.
Om du skulle vilja ha den sötare, tillsätt då bara lite mer ketchup så ordnar det sig direkt.

onsdag 4 september 2013

Sweet Baby Ray Burgers

Idag blir det INTE burgare här hemma utan en annan favorit med rökig smak, nämligen Pulled Pork.
Tänkte dock tipsa om ett plättlätt tips för att få goda burgare som kanske kan passa bra till helgen. Det verkar ju bli riktigt sommarväder som det ser ut just nu iallafall och då kan väl lite grillning vara på plats kanske? Skulle det mot förmodan regna så går det ju för all del bra att steka hamburgare inomhus också. Dessa har till och med inbyggd röksmak som gör att man får lite grillkänsla även om man tillagar dem mitt i mörkaste vintern inne i stekpannan på spisen. Bra va?!

Serveras med fördel tillsammans med en god coleslaw och hamburgertillbehör efter smak och tycke.








































Stor sats ca. 20 burgare (beroende på hur stora man gör dem såklart...)

NÖDVÄNDIGHETER
1600 g nötfärs
1 1/2 dl Sweet Baby Rays bbq sås (eller annan god bbq sås)
2 1/2 tsk salt
Rejält med nymald svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Blanda alla ingredienser i en stor bunke.
Forma till hamburgare av valfri storlek.
Grilla eller stek.
Ät med valfria tillbehör.
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...