lördag 23 februari 2008

PASTAGRYTA

Den här goda rätten har hängt med ända sedan jag var liten. Då var det min käre fader som stod för tillagningen och köttet i den var oftast älg (vilket det ska vara enligt orginalreceptet) som han i sitt anletes svett jagat runt i skogen för att få mat på bordet. Ja ja, lite överdrivet om svett och mat på bordet kanske det är, vi hade ju i allsindar Konsum i byn så han behövde ju inte ränna runt i skogen mer än för sitt höga nöjes skull, men erkänn att det lät ganska snyggt?! Och älg jagade han faktiskt. Så det brukade det finnas gott om i frysen.

Nu för tiden bor fadern vid havet och inte vid skogen och såvärst mycket älg studsar inte förbi vår frysbox längre. Därför har jag bytt ut älgköttet mot fläskkött och det går faktiskt bra det också. Skulle man riktigt längta efter viltsmaken kan man leta upp ett par paket renskav (eller älgskav för den delen) i frysdisken på ICA. Det fungerar utmärkt till den här rätten. Vad säger ni? Ska vi skippa snacket nu och komma igång med allvaret? Jag tror det va... börja med att ta fram din bästa kniv och en skärbräda.4-5 PORTIONER

NÖDVÄNDIGHETER
ca. 500 g fläskkött, t.ex skinkstek fungerar utmärkt.
1 purjolök
matfett
1 burk krossade tomater
1/2 - 1 dl vatten
1/2 dl hackad persilja
1 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
ca. 1 tsk oregano
300 g pasta av makarontyp. Spiraler, snäckor eller något liknande.

GÖR SÅ HÄR
Sätt på pastavattnet med lite salt i så det får koka upp och lägg i pastan i lagom tid så den blir klar ungefär samtidigt som köttet.
Skär köttet i små bitar eller strimlor och fräs i matfett i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
Strimla purjolöken och tillsätt den till köttet. Låt fräsa någon minut tills löken blir mjuk.
Häll nu i krossade tomater, tomatpuré och vatten och låt köttet koka i denna blandning tills det blivit mört.
Tillsätt oregano mot slutet av koktiden och smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Eventuellt kan man under tiden grytan kokar få tillsätta lite mer vatten om man märker att det börjar "koka torrt".
När köttet är mört och pastan är färdigkokt så tar man helt enkelt och blandar ihop hela härligheten i ena eller andra grytan. Allra sist rör du i den hackade persiljan så anrättningen (snyggt ord va?!) får lite färg. Sedan är det bara att hugga in. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...