söndag 29 maj 2011

CHAMPINJONSOPPA MED ÄDELOST

Här kommer recept på den godaste svampsoppa jag ätit någonsin. I alla fall under det senaste året...
Hittade ett liknande recept någonstans för ett tag sedan som jag skrivit ner och nu bestämde mig för att prova.

Naturligtvis blev det med lite modifikation, som vanligt, man tager ju vad man haver. Men det verkar inte ha gjort något för hjälp vad gott det blev.

Bild föräras ni tyvärr inte denna gång. Men jag kan ju passa på att berätta att champinjonsoppa inte är världens vackraste soppa, färgmässigt sett alltså.

Lite sådär lagom mellanlilabeige (som min svärfar skulle sagt) kände jag inte att det var läge att fota den en regning och mulen majkväll. Men... för att piffa upp anrättningen är det snyggt att toppa med lite färgglada ingredienser. Finhacka till exempel lite salladslök och en gnutta chili, eller varför inte lite persilja, och blanda med baconet till toppingen så känns det hela genast lite muntrare.

4 port

NÖDVÄNDIGHETER
ca 400 g färska champinjoner skurna i bitar
1 stor gul lök - hackad
smör eller olja
1 1/2 msk mjöl eller lite maizena redning
ca 6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 hönsbuljongtärning
drygt 1/2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
2 dl mellangrädde
1 burk creme fraiche
1 stor morot
100 g gräddädelost
salt
1/2 grillad kyckling och 1 paket bacon

GÖR SÅ HÄR
Fräs champinjonerna och löken i smör eller olja tills all vätska kokat bort.
Häll över champinjon/lökblandningen i en kastrull.
Strö över mjöl eller redning och rör om.
Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar, grädde och créme fraiche.
Skiva sedan moroten och lägg i.
Låt allting småkoka tills morotsbitarna är mjuka.
Ta kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer.

Ställ soppan på spisen igen på svag värme och lägg i osten.
Låt soppan bli varm så att osten smälter men den får inte koka!
Tillsätt eventuellt lite salt om det behövs.

Dela den grillade kycklingen i småbitar.
Dela även baconet i bitar och stek det sedan lagom knaprigt.
(Blanda sedan eventuellt baconet med lite finskivad salladslök, chili eller persilja för att det ska se lite snyggare ut "på toppen".)

Lägg kycklingen i soppan en stund innan servering så den blir varm och strössla till sist över baconet precis innan soppan ska ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...