lördag 27 september 2008

FLARNÄPPLEN

Är inte detta den mest delikata och lättgjorda äppelpaj som finns så... bit mig i benet höll jag på att säga, men det är kanske onödigt att gå till sådana handgripligheter. Hur som helst är jag nästan övertygad om att ni kommer att hålla med mig, så jag är inte så förfärligt oroad över att få några bett.

Det finns ju så klart driljoners med recept på goda äppelpajer och själv har jag nog iallafall 20-30-40 recept som alla är mycket goda, men detta är ett sådant där recept som jag ständigt kommer tillbaks till och som är lite annorlunda mot alla pajer i "smulpajsligan". Receptet fick jag när jag jobbade i storkök på servicehus i början av 90-talet. (Tack Inger!) Då var ju mängderna något större, därav de lite lustiga måtten som kommer att följa. Jag har väl försökt dela rättvist på något sätt :-) Men faktum är att receptet stämmer bra, den lustiga delningen till trots, och det blir lagom till en pajform av mirakulös läckerhet. Underverket serveras sedan mest fördelaktigt med vaniljglass och blir då ÄNNU godare. Vaniljglass och flarnäpplen älskar varandra nämligen. Ingen hemlig liten romans utan en riktig het förälskelse. Pröva så ska ni se att jag har rätt!
UGN 175° CA: 30 MIN

NÖDVÄNDIGHETER
5-6 äpplen
160 g margarin eller smör
2  1/4 dl havregryn
2  1/4 dl vetemjöl
2  1/4 dl socker
1/2 dl grädde
1/2 dl sirap
1/2 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR
Skala och klyfta äpplena.
Lägg äppelklyftorna i en smord pajform.
Smält fettet i en lite större kastrull och blanda i havregrynen rak ner i kastrullen.
Tillsätt mjöl, socker, grädde, sirap och bakpulver och blanda väl.
Bred/klicka ut smeten över äpplena och grädda i 175° ca 30 minuter, mitt i ugnen tills ytan blivit gyllenbrun och "knäckat" sig. Ät med vaniljglass till.

2 kommentarer:

  1. Mmmm ... det låter inte dumt alls. Kanske får bli en sån efter söndagsmiddagen? Ja, jag tror bestämt att det får bli så. Tack för alla goa recept man hittar här!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...