söndag 26 oktober 2008

GODASTE PIZZADEGEN OCH GODASTE PIZZAFYLLNINGEN

I say, vill ni ha riktigt god hemlagad pizza, se då till att skaffa er ett riktigt bra recept på pizzadeg, (vilket jag nu lämpligt kommer att erbjuda, alldeles ödmjukast, om bara en sekund.) Efter det bör ni skaffa er en make som är ett levande pizzadegskavlande underverk. Jag har en och jag säger er, det är en MYCKET praktisk detalj i detta sammanhang. Tyvärr (för er) är dyrgripen inte till utlåning. Med den popularitetsgrad pizzan fått i  detta hus sedan maken tog över kavlandet behöver jag honom för mig själv. I´m so sorry!

Nåväl pizzadegsreceptet lånar jag iallafall gärna ut och gärna förslaget på världens godaste pizzafyllning också. Håll tillgodo och fram med kavlarna nu, om ni inte är riktiga proffs som snurrar degen på pekfingret vill säga. Riktigt så avancerade har vi dock inte blivit här ännu. Kavel och ett mjölat bord får duga bra ett tag till :-) 

TILL EN LITE TJOCKARE ELLER TVÅ TUNNA UGNSPLÅTAR MED PIZZA

250° CA. 10 MIN

NÖDVÄNDIGHETER
lite drygt 2 dl vatten
25 g jäst
1/2 tsk salt
2 msk olja
ca. 5 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en bunke.
Ljumma vattnet till 37°, häll över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Häll i salt och olja och arbeta in mjöl i degen tills den blir smidig.
Jäs under bakduk i ca. en timma.
Dela degen i två bitar om du vill ha en tunnare pizza eller behåll den som den är i en bit.
Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs och kavla sedan ut degen på mjölat bord till en bakplåts storlek.
Flytta över degen till en plåt, lägg på önskad fyllning och grädda sedan i 250° ca 10 minuter.





FAVORITFYLLNING
I vår familj har vi två favoritfyllningar. De är båda väldigt simpla, men goda, och kommer här.
Min och pizzabagarens, förlåt makens, favorit lyder som följer:

Ett tunt lager tomatsås
Pesto
Mozzarellaost i skivor
Riven pizzaost

Barnens godbit är förstås också en kulinarisk läckerhet som inte får missas och lyder sisåhär:

Ett tunt lager tomatsås
Strimlad skinka
Riven pizzaost
Ananas i skivor

Try it on, lycka till och smaklig spis. Ni kan säkert komma på hundratals egna fyllningar att pröva själva också och det är ju det som gör pizza till en så genial maträtt. Den är totalt anpassningsbar till individen som ska äta den. 

2 kommentarer:

  1. Ha, ha! Den där pizzadegskavlande mannen borde man kanske låna lite då och då.. Ser framför mig hans käre far, då han var i 35-års åldern.. Då kavlade han inte pizzadeg utan smördeg till fruns smördegspiroger.. Det var så att det knakade i hela huset när han tog i med kaveln på de halvfrysta plattorna.. Äpplet faller inte långt från päronträdet. Undrar om den pizzadegskavlande mannen kommer ihåg det.. men som vanligt är det väl jag som får stå för upprätthållandet av barndomsminnena i syskonskaran.. ja, ja.. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...