måndag 23 mars 2009

FRASIGA FRASVÅFFLOR

Nu närmar sig våffeldagen med stormsteg kära vänner! På onsdag smäller det!
Därför kommer här ett litet recept på smarriga våfflor. Dessa våfflor är frasiga både i varmt och ljummet tillstånd, till skillnad från vissa andra våfflor som gärna "vissnar" 5 minuter efter de har lämmnat järnet.
Jag bakade dem här om dagen så jag vet vad jag talar om! MEN jag glömde att fota... ack, ack, ack.
Så här kommer ett recept utan bild, jag ber så väldigt mycket om ursäkt för det!

8 VÅFFLOR

NÖDVÄNDIGHETER
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
2,5 dl kolsyrat vatten
100 g smör

GÖR SÅ HÄR
Smält smöret och låt det svalna något.
Rör samman vetemjöl, bakpulver och salt och vispa samman med mjölken och smöret till en slät smet. (Använd gärna elvisp, smeten blir ganska tjock.)
Häll i det kolsyrade vattnet och rör tills smeten är jämn och slät igen.
Låt smeten vila i minst 20 minuter.
Grädda våfflorna i våffeljärn tills de är gyllenbruna.
Låt våfflorna svalna på galler.











söndag 15 mars 2009

PERSIKOSALSA


INGREDIENSER
4 konserverade persikohalvor
1 rödlök
1 msk farinsocker
rivet skal från 1 lime
saft från en 1/2 lime
1 pepparfrukt (gärna en ganska stark)
1/2 dl torkade berberrisbär
1-2 msk hackad färsk koriander
2 dl turkiskyoghurt
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR
Finhacka löken och lägg i en bunke.
Strö farinsockret utanpå löken.
Tillsätt rivet skal från en lime och saften från en halv lime.
Hacka pepparfrukten fint och låt gärna fröna vara kvar så det blir lite mera "sting" i salsan.
Hacka och rör i persikorna, berberrisbären, hackad koriander och yoghurten.
Smaka av med lite salt.

Servera förslagsvis till grillat, mackor och wraps.

torsdag 12 mars 2009

SPENAT, FETA OCH TOMATPAJ



4-6 PORT
UGN 225°

NÖDVÄNDIGHETER

PAJDEG
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g rumsvarmt smör eller margarin
2-3 msk iskallt vatten

FYLLNING
ca 350 g spenat
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 grönsaksbujongtärning
ca 10 soltorkade tomater
1 burk marinerad fetaost (ca 150 g)
ca 2 riven ost
3 ägg
3 dl matlagningsgräde
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Blanda ihop pajdegen.
Tryck ut den i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ugn i 10 min på 225° (jag vet att det alltid sägs att den ska "vila" i kylen en halvtimma, men hallå, vem orkar vänta på det...?).

Skiva rödlöken och hacka vitlöken.
Fräs tillsammans med spenaten i olivolja i stekpanna.
Smula över den halva grösaksbuljongtärningen och ta några drag med pepparkvarnen.
Rör om.
Strimla tomaterna och tillsätt till spenatröran.
(Stäng av plattan och ta av stekpannan.)
Häll av oljan från fetaosten och rör i även den (men släng för all del inte oljan, den kan man ha till salladsdressing eller något annat).
Lägg blandningen i pajskalet.
Vispa ihop äggen, grädden, salt och peppar.
Häll över blandningen och strö över osten.
grädda ca 30 min i 225°.



måndag 2 mars 2009

HAVRERUTOR I LÅNGPANNA

Nu ska ni få pröva vårt favoritvardagsbröd för tillfället. Superenkelt, ganska snabbt att göra och alltid med ett lyckat resultat. Jag gillar bröd som gräddas i långpanna för det har frallornas smidighet (man kan frysa och sedan ta upp precis så många man vill) men man slipper bull-rullandet. :-)
Jag brukar grädda det den längre tiden - 30 min. för här hemma gillar vi när det blir lite skorpa på brödet. Det ger lite extra smak och blir något att "bita" i. Vill du ha det lite ljusare och "mjukare" så börja kolla efter 20 minuter om det kanske är klart.




20-24 ST
UGN 225°

NÖDVÄNDIGHETER
3 dl havregryn
3 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
1 dl neutral olja ex raps- eller solrosolja
1 msk socker
1 1/2 tsk salt
1 dl krossat linfrö
2 dl rågsikt
ca 9-11 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
Låt havregrynen svälla i mjölken minst 30 minuter.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, häll över jästen och rör ut den.
Häll i olja, socker, salt, linfrö, havregryn/mjölk smeten och rågsikt och kör ihop.
Tillsätt vetemjöl till en lagom fast deg.
Jäs 30 min.
Arbeta degen lätt, platta eller kavla ut den och lägg i smord eller bakpappersklädd långpanna.
Skär degen i 20 eller 24 rutor beroende på hur stora brödbitar du vill ha.
Jäs 30 min.
Grädda i 225°, 20-30 min, mitt i ugnen.

Ps: Vill du ha en snyggare finish kan du innan du jäser bröden andra gången pensla dem med lite vatten och strö över havregryn.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...