Ett recept som jag klippte ut ur en av farmors otaliga veckotidningar ages ago har jag nu äntligen testat! Men som vanligt inte utan att ändra och trixa lite i ingredienslistan. Hur som haver så blev den ett uppskattat tisdagstreat, både av mig och mina roomisar.
Lätt att göra var den också!
CA 15 BITAR
UGN 225°
NÖDVÄNDIGHETER
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör
1 msk kvarg
1 msk kallt vatten
Fyllning
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
1/2 dl socker
1 1/2 dl mörk sirap
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
125 g smör
GÖR SÅ HÄR
Hacka samman mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och vatten och knåda till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, försök att göra kanterna så höga som möjligt eftersom de krymper lite under gräddningen. Nagga med gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 225° i 10 min. Ta ut och låt svalna.
Mät upp fyllningens alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Värm upp massan under omrörning och låt sedan koka i ca 12 min. Rör om då och då. Kontrollera att smeten är färdig genom att göra ett kulprov. Klicka sedan ner matfettet och rör smeten slät.
Häll smeten i pajskalet och låt vila i kyl i minst 2 timmar.
Servera gärna med en klick vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar