söndag 22 september 2013

Cheesecake med äpple, smuldegstopping och kolasås

Oh my, hur många godheter kan det finnas i ett och samma bakverk? Cheesecake - typ det godaste jag vet. Äpple - en favorit i bakverk. Smuldeg - finns det någon som inte gillar det? Och så kolasås på toppen av allt - man kan ju nästan dö en smula.

Helt sanningsenligt så är det här faktiskt ett riktigt höjdarrecept. Det är rätt enkelt att "vispa" ihop. Det går snabbt, är riktigt gott och det bästa... trots sin enkelhet ser det väldigt lyxigt och läckert ut när det ligger färdigt och upplagt på assietten. Många tummar upp för det!

Jag hittade det här receptet via Pinterest och ursprungligen var måtten i cups, men någon vänlig själ hade även angett dem i gram så jag körde med vågen när jag gjorde receptet första gången men har även mätt upp ungefärliga mängder i dl så vill ni hellre mäta på det viset så går det också bra.
























Ugn 175 °   12 bitar

NÖDVÄNDIGHETER
Deg
140 g (ca 2.5 dl) vetemjöl
100g (ca 1 rågad dl) rörsocker strö
225 g smör

Färskostfyllning
500 g philadelphiaost
100 g (ca 1 rågad dl) socker
1 rågad tsk vaniljsocker
2 ägg

Äppelfyllning
2 stora goda äpplen
1 tsk mald kanel
2 msk socker

Smuldeg
60 g (ca 1 3/4 dl) havregryn
100g (ca 1 rågad dl) rörsocker strö
140 g (ca 2.5 dl) vetemjöl
115 g smör

Topping
Kolasås

GÖR SÅ HÄR
Häll i  en matberedare vetemjöl, rörsocker och smör i bitar. Kör ihop det hela till en smulig deg som du sedan trycker ut i botten på en form som är ca 30x20 cm. (Degen går naturligtvis bra att få ihop för hand också. Lättast är då att helt sonika använda fingrarna, eller en gaffel.) Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter i 175° tills bottnen är gyllene.

Medan bottnen gräddas vispar du ihop philadelphiaost, socker och vaniljsocker i en bunke. Vispa sedan i äggen ett i taget. När du tagit ut bottnen ur ugnen häller du blandningen på den varma bottnen.

Äpplena skalar du och skär i 1-2 cm bitar. Blanda runt bitarna med kanel och socker och strö dem sedan på färskostfyllningen i formen.

Till sist häller du i matberedaren alla ingredienserna till smuldegen -  havregryn, rörsocker, vetemjöl och smör i bitar. (Du behöver inte diska matberedaren mellan de två "degarna.") Kör ihop till en smulig deg och "strössla" den ovanpå äpplen och färskostfyllning. Även denna deg går bra att få ihop för hand om du hellre vill det.

Grädda mitt i ugnen på 175° ca 30 minuter eller tills fyllningen "stannat" och smuldegstoppingen blivit gyllenbrun. Låt svalna och dela i tolv bitar. Vid servering garnera med kolasås. Jag använde färdig på tub från affären men man kan så klart göra egen om man har något bra recept, tid och ork. ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...