torsdag 12 september 2013

Nöt- och frömüsli

Får jag presentera... nötter och frön i en salig blandning. Rostade och knapriga, riktigt mumsiga och perfekta som topping på en tallrik krämig turkisk yoghurt med färska hallon och blåbär. Mina barn skulle däremot säkert med bestämdhet hävda att denna müsli är allra godast till en tallrik vaniljyoghurt med äppelbitar i så därmed kan vi väl konstatera att nötter och frön är gott till mycket.

Det här är ett sådant där recept som det går bra att mixa och trixa med lite som man tycker. Använd de fröer och nötter som du tycker är godast eller helt enkelt de som du råkar ha hemma i skafferiet. Gillar du kardemumma så är det gott att tillsätta och gillar du inte kanel så går det så klart bra att skippa den. Känn dig fri att experimentera. Det kan inte misslyckas så värst mycket så länge du ungefär håller dig till mängderna.
ugn 200°   Blir drygt en liter müsli

NÖDVÄNDIGHETER
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
5 dl blandade nötter (tex. mandel, hasselnöt, paranöt, cashewnöt, valnöt...)
2 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl chiafrön
2 tsk vaniljpulver
2 msk mald kanel
1/2 dl kokosolja
1/2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR
Grovhacka nötterna och lägg dem i en långpanna tillsammans med fröer, kokos, vaniljpulver och kanel.
(Om du har valnötter med så hacka dem för sig och lägg dem åt sidan så länge. De blir lätt brända i ugnen så tillsätt dem inte till blandningen från början.)

Smält kokosoljan i en kastrull och blanda med vattnet. Häll vätskan över nöt- och fröblandningen i långpannan och rör runt så allt blir väl blandat.

Rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Rör om ungefär var femte minut. (Vill du ha valnötter i din müsli, tillsätt dem och rör om när blandningen varit ca. 10 minuter i ugnen.)

Låt svalna i långpannan och förvara sedan i en lufttät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...