lördag 28 januari 2012

SIMPEL SMÖRGÅSTÅRTA


Den här smörgåstårtan är verkligen hur simpel som helst att slänga ihop, och hur god som helst också.
Den är en ständigt återkommande favorit på familjens kalas och sammankomster och den brukar gå åt som smör i solsken så gör inte för lite vad du gör...

När jag var liten gjordes oftast en lite mer budgetvariant utan räkor och crabsticks i fyllningen och med enbart sallad, gurka, tomat och kokt ägg som garnering. Jättegott det också men med åren har den lyxats till lite. Fast den kan fortfarande se lite olika ut från gång till gång beroende på tillfälle och kylskåpets innehållsstatus.





















NÖDVÄNDIGHETER
6 halvor hönökaka

FYLLNING
1 burk creme fraiche
3 dl vispgrädde
ca 1 dl kaviar på tub
finhackad purjolök, mängd efter tycke och smak
ca 150 g crabsticks
ca 500 g skalade räkor
ev. salt och peppar

GARNERING
Vad du gillar och vill ha på :-)
Det blir alltid lite olika hos oss. Denna gång hade jag...

finhackad isbergssallad
coctailtomater
kallrökt lax
räkor
kokt ägg
rom
citronhalvor
dill

GÖR SÅ HÄR
Vispa grädden hårt och vispa sedan i creme fraiche tills det blir ganska hårt. Smaksätt med kaviar, finhackad purjolök och eventuellt lite salt och peppar.
Lägg två hönökakor mot varandra på ett fat. Bred på 1/3 av kaviarkrämen. Finhacka crabstickspinnarna och strö dem över krämen.
Lägg på två nya hönökakehalvor men vrid dem så att inte skarvarna kommer åt samma håll som lagret under. täck med ytterligare 1/3 av krämen. Grovhacka räkorna och strö ut dem överst på lagret.
Lägg på de två sista hönökakehalvorna och bred på resterande kräm.

Vill du nu att smörgåstårtan ska bli godare än godast så plasta in den och låt den stå och dra sig till nästa dag då du garnerar den efter tycke och smak innan du serverar den. Den går naturligtvis bra att garnera och äta direkt också men låter man den stå över natten blir den saftigare och godare. Gör som du vill! :-)

3 kommentarer:

  1. Hej

    Om man ska bjuda 14 st vuxna och en hälften av dem är män, hur många tårtor eller hur hög bör jag göra tårtan?
    Serverar kaffe och gräddtårta efteråt.

    /snart 40 år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hade jag gjort den så hög som i receptet här-tre lager alltså och så hade jag nog gjort tre stycken. Det brukar gå åt ganska så mycket.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...