lördag 28 januari 2012

GULASCHSOPPA MED VITLÖKSCRÈME



Denna goda soppa åt jag första gången hos familjen Engvall för ganska många år sedan. Den har hängt med sedan dess och gjorts någon gång emellanåt, men denna vinter har den verkligen fått en reunion och vi har ätit den flera gånger bara de sista månaderna. Perfekt mysmat en kall vinterdag. Och det bästa av allt... efter soppa får man ju alltid äta efterrätt. Det är ju typ lag på det. Det visste ni väl. :-)






































4-5 PORT


NÖDVÄNDIGHETER
TILL SOPPA
500 g köttfärs
2 st kabanosskorvar
2 gula lökar
3 paprikor (gärna i olika färg)
2-3 morötter
smör
1/2 dl tomatpuré
en skvätt chilisås
1 tsk kummin
salt, peppar, lite chilipulver
drygt 1 liter köttbuljong

TILL VITLÖKSCRÈME
2 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
salt, svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Skär korven i små bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Skala och riv morötterna grovt. Bryn köttfärsen i smör i en gryta så att den blir smulig. Rör i korv, lök och paprika och låt det fräsa en stund. Ner med morötterna. Krydda med salt, peppar och lite chili. Rör i tomatpuré, chilisås och kummin. Häll på buljongen. Låt soppan koka ca 15 minuter. Smaka av och krydda ev. mer om det behövs.

Under tiden soppan kokar gör du vitlökscrèmen.
Smaksätt crème fraichen med vitlök, persilja och lite salt och svartpeppar.
Låt dra i kylskåpet tills soppan är klar.

Servera soppan i stora skålar med vitlökscrème ringlad i. Knapriga knäckebröd är gott till, eller något annat bröd.

1 kommentar:

  1. Gulaschsoppar är ju precis vad man vill ha så här års! Rykande mustig soppa när man kommer hem från skidturen... Den där crèmen ska jag definitivt testa, låter urgod!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...