onsdag 29 februari 2012

CITRONKAKA

Jag avnjöt den här kakan i sin enkelhet till en kopp kvällste. Inte tokigt alls, och jag kan tänka mig att den fungerar lika fint till förmiddags- och eftermiddagsteet eller kaffet för den delen!
Vill man piffa till det hela skär man skivor av kakan och toppar med lite vispad grädde och hallon, blåbär eller jordgubbar och vips så har man sig en läcker bakelse!UGN 175°

12-16 BITAR


NÖDVÄNDIGHETER
85 g rumstempererat smör
210 g strösocker
Rivet skal från 1,5 citroner
1,75 dl mjölk
235 g mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 äggvitor

CITRONLAG
Saft och rivet skal från en citron
1 dl vatten
50 g strösocker

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°. Lägg smör, socker och citronskal i en bunke och vispa samman alla ingredienser med en elvisp, smeten måste inte vara helt slät. Tillsätt långsamt mjölken och fortsätt vispa tills den blandas ner helt. Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt mjölblandningen i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ned äggviteskummet i smeten. Smöra och mjöla formen, häll sen i smeten. Grädda i ca 35-45 minuter. Kakan skall fjädra tillbaka när du trycker på den med fingertoppen.
Medan kakan gräddas gör du citronlagen. Häll citronsaft, citronskal, socker och vatten i en kastrull och låt koka på svag värme tills den reduceras till hälften. Häll citronlagen över kakan direkt efter den tagits ut ur ugnen. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den och låter den kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...