måndag 17 september 2007

KURRES MYSKAKA

Min moster Birgitta var en väldigt duktig kokerska, men det trodde hon inte om sig själv, så när hon skulle till att laga något så fick jag allt som oftast ett telefonsamtal från henne.
"Vad tror du, brukade hon säga, kan jag göra såhär...?"
"Ja absolut, brukade jag svara då, det låter jättebra!"
Sen gick allt naturligtvis hur bra som helst och hon klarade skivan som ingenting. Allt på grund av mig, sade hon. Det lustiga är att allt jag någonsin gjorde det var att säga;
"Ja absolut, det låter jättebra. Det fixar du som ingenting!"
Inte gav jag några förslag på stora ändringar eller banbrytande recepttips till henne inte. Tvärtom har JAG fått många goda recept av HENNE.
Allt hon behövde var egentligen lite uppmuntran så hon vågade tro på sig själv i köket.
Det kan vi väl alla behöva ibland, lite upppmuntran. Så tänk på det nu, uppmuntra varandra bland kastrullerna. Och utanför kastrullerna också för den delen.

Kurres myskaka är just ett Birgittarecept som jag fått mig äran att bli tilldelad. En kaka som passar perfekt en kulen höstkväll till en kopp te eller en solig sommardag på stranden med ett glas kall saft. När jag tänker efter så passar den nog nästan när som helst, så god är den. Så mumsa på ni, var ni än befinner er.UGN
175° ca 35-40 minuter

NÖDVÄNDIGHETER
2 stora ägg (eller tre små ägg)
2 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk (helst minst 3 % fet)
2 rågade tsk mald kardemumma
(ev 1 tsk mald koriander, minska isåfall lite på kardemumman)
100 g smält avsvalnat smör/margarin

GÖR SÅ HÄR
Smöra en form, helst en ringform på 1.7-2 liter och skaka den med ströbröd eller mannagryn.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver, kardemumma (och ev. koriander) och tillsätt blandningen till äggvispet växelvis med mjölken.
Häll till sist ner det smälta, avsvalnade matfettet.
Rör inte smeten mer än nödvädigt sedan fettet satts till.
Skrapa ner smeten i formen och grädda kakan i 175°, nedre delen av ugnen, tills den känns torr när du sticker i den. Ca 35-40 min.
Du får en hög och fin kaka som du kan dofta över med lite florsocker innan servering om du vill.

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag har också receptet Kurres Myskaka. Jag har hittat det i en veckotidning för cirka 30 år sedan. Har du någon aning om var receptet härstammar ifrån.

  Hälsningar Ingemar Nordlund

  SvaraRadera
 2. Hej Ingemar.

  Tyvärr har jag inte den blekaste aning om var receptet kommer ifrån ursprungligen. Jag fick det som sagt av min moster och hon fick det nog från någon på sin arbetsplats tror jag. Detta är kanske närmare tjugo år sedan så det är ju inte helt omöjligt att detta recept härstammar från samma veckotidning som du hittat ditt i. :-) God är den i alla fall!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...