måndag 9 april 2012
HAVRELIMPA
Dags att baka bröd igen. De tre sönerna äter som om de aldrig sett mat förut så en limpa räcker inte precis en evighet. Inte ens en mindre evighet. Det är bara att baka på.
4 LIMPOR
NÖDVÄNDIGHETER
8 dl havregryn
1 liter mjölk
100 g smör
100 g jäst
2 msk sirap
1 msk salt
1 dl krossat linfrö
ca. 17-18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
Lägg havregrynen i en bunke och häll hälften av mjölken över.
Låt stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme.
Smula jästen i en assistentskål eller bunke.
Smält smöret och blanda med resten av mjölken. Värm till 37°.
Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt sedan resten.
Häll i sirap, salt, linfrö och de uppblötta havregrynen. Rör om.
Tillsätt mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Dela degen i fyra delar.
Forma till limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 200-225° i ca 25-30 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Gott med havre i bröd! Bröden är så fina!
SvaraRaderaSuper gott!
SvaraRadera