söndag 22 april 2012

SOLROSBRÖD I FORM

Det här är ett bröd som tar lite tid att baka men som i stort sett sköter sig själv.






UGN 250° SAMT 225°


NÖDVÄNDIGHETER
1/4 pkt jäst (12,5 g)
3 1/2 dl kallt vatten
2 tsk flingsalt
1 tsk honung
1 dl solroskärnor
8 dl vetemjöl varav 1 dl till utbakning
1/2 dl majsmjöl

GÖR SÅ HÄR
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt och honung. Rör i mjölet och solroskärnorna. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa över natten i kylen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och vik den dubbelt några gånger, forma därefter degen till en rund kaka.
Strö majsmjöl på en bakduk och lägg degen på denna. Strö ytterligare lite majsmjöl på degen och täck över den med en annan bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
Sätt ungen på 250°. Ställ in en form med löstagbar kant i ugnen i ca 15 minuter så den blir het. Ta ur formen ur ugnen och lägg i den färdigjästa degen.
Ställ in formen i nederdelen av ugnen och sänk värmen till 225°. Grädda tills brödet blir gyllene, ca 40-50 minuter.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...