tisdag 24 april 2012

VÅRPAJ MED SPARRIS, SPENAT OCH RICOTTA

 





















 


UGN 225° OCH 200°


CA 8-10 PORT


NÖDVÄNDIGHETER
PAJDEG
5 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
300 g smör
5 msk iskallt vatten


FYLLNING
600 g fryst hackad spenat, tinad
500 g ricottaost
400 g rökt sidfläsk
1-2 dl hackad persilja
3 dl riven lagrad ost
3 vitlöksklyftor
1 citron, saften
1 msk dijonsenap
2 knippen färsk grön sparris
6 ägg
nymald svartpeppar
salt.


















GÖR SÅ HÄR
Börja med pajdegen. Blanda ihop mjölet med det rumstempererade smöret tills det blir en grynig massa. Jag brukar använda händerna då jag tycker att det är lättast. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en långpanna och nagga den med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen tills det blir gyllene, ca 10 minuter. När pajskalet är färdiggräddad sänker du ugnstemperaturen till 200°

Skär bort svålen på sidfläsket. Skär sidfläsket i tärningar och stek dem i sitt eget fett i en stekpanna tills de fått lite färg. Hacka vitlöken och fräs denna i fettet som blev över från fläsket, tillsätt spenaten och fräs några minuter. Blanda spenatröran med ricottaosten, persiljan, hälften av den rivna osten och citronsaften i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
Skölj och ansa sparrisen. Skär bort de träiga delarna och dela varje sparris på mitten.
Bred spenat- och ostblandningen jämt i det förgräddade pajskalet. Strö över det stekta sidfläsket och lägg på sparrisen. Knäck till sist sex ägg över pajen och salta och peppra.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...