onsdag 27 november 2013

Segkladdig chokladkaka med fudgeglasyr


























Det här är en riktig liten godisbit, eller kanske snarare en ganska rejäl godisbit... Det blir en ganska mäktig kaka som därför räcker till ganska många! Servera gärna med en klick vispad grädde.

Ugn 175°

NÖDVÄNDIGHETER
Kaka
150 g smör
2 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 msk mörk sirap
en nypa salt
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker


Glasyr
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl mörk sirap
100 g choklad 70%
100 g smör

GÖR SÅ HÄR
Smöra och bröa en form med löstagbar kant med ströbröd eller kokos.
Smält smöret. Blanda ägg, socker, sirap och en nypa salt i en bunke och häll ner det smälta smöret. Rör ner mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i äggsmeten. Häll i formen och grädda i 25-30 minuter.
När kakan är klar och tagen ur ugnen sjunker den något i mitten, tryck då ner kanterna så kakan får en jämn yta.

Blanda alla ingredienserna till glasyren utom smöret i en gryta. Koka under omrörning tills smeten tjoknar, ca 10-15 minuter. Ta av grytan från plattan och rör i smöret. Låt fudgen svalna i kylen eller i ett kallt vattenbad. Bred sedan över kakan.

Servera med vispad grädde eller som den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...